Inscripció d’alumnes als cursos de Castellà 22/23 per persones migrades

Aquest curs que, ja hem tornat al calendari lectiu habitual d’abans de la pandèmia, esperàvem també recuperar el nombre d’inscripcions d’anys anteriors. No ha estat així. En tancar l’octubre sols hem tingut 36 persones inscrites als cursos i 11 infants a la ludoteca, quan l’esperable era que, a hores d’ara, tinguéssim entre 70 i 80 alumnes.Esperam que al llarg de la primera quinzena de novembre s’incrementi notòriament el nombre d’inscrits.

Per què tenim tants pocs alumnes fins ara?

Una possible resposta:

  • La nostra activitat sempre ha estat molt condicionada al ritme del calendari de la temporada turística. De fet, a pesar d’intentar incloure el mes de maig com lectiu, any d’arre any hem vist com després de Setmana Santa l’assistència a les classes cau en picat. Comença la temporada i ja més possibilitat de trobar feina.
  • Dit això cal afegir que aquesta temporada turística ha estat extraordinària pel que fa a l’alta ocupació dels hotels , també durant el mes d’octubre.
  • El lloguer de la habitatge s’ha encarit moltíssim a Mallorca, aquest fet fa que, cada vegada compensi menys als treballadors peninsulars desplaçar-se a fer la temporada turística. Amb els minsos salaris que obtenen no poden pagar el lloguer d’una habitatge, a vegades compartida, i fer una mica d’estalvis per l’hivern. Això fa que les persones migrades que ja viuen a Mallorca – els nostres potencials alumnes – trobin feina més fàcilment i durant més mesos. Aquest fet ens fa sospitar que, també el mes d’octubre, tendrà a partir d’ara una demanda menor a les nostres classes per aprendre el castellà o el català.
  • Si com sospitam tenim menys alumnes per què fan feina, aquesta seria una bona notícia per dos motius:
    a. Estaríem davant d’una major oportunitat d’integració laboral.
    b. Al treballar en troben en una situació d’inmersió lingüística i així avancem ràpidament en la comprensió i en l’expressió oral.